Studiranje u Kini

KINA

ZAŠTO STUDIRATI U KINI

Studiranje u Kini je možda jedno od najjedinstvenijih iskustava na osnovu destinacije koje možete izabrati. Sa svojom bogatom istorijom, vrhunskim univerzitetima i raznolikom ponudom programa, studiranje u Kini obećava prosvetljujuće i korisno putovanje. Posvećenost Kine obrazovanju pokrenula je njen uspon koji je danas plasira kao jednu od najpoželjnijih destinacija za akademsko usavršavanje. Renomirani univerziteti kao što su Univerzitet u Pekingu, Univerzitet Tsinghua i Univerzitet Fudan stalno se nalaze visoko na svetskoj rang-listi univerziteta. Ove institucije su cenjene zbog svojih rigoroznih akademskih programa i najsavremenijih istraživačkih mogućnosti, obezbeđujući studentima kvalitetno obrazovanje koje ih osposobljava za budući uspeh.

Studiranje u Kini nudi impresivan spektar akademskih disciplina koji pokriva svačija interesovanja i daje mogućnosti da izgradite pravu karijeru iz snova. Pored toga, studiranje u Kini pruža jedinstvenu priliku da uronite u živu i drevnu kulturu. Od Velikog zida koji izaziva strahopoštovanje do spokojne lepote reke Li, bogato nasleđe Kine osvaja i inspiriše svakoga.

Studiranje u Kini
Studiranje u Kini

Studiranje u Kini – opšte informacije

Studiranje u Kini je pravo mesto za vas ako ste avanturistički i ambiciozni nastrojeni, i kao student tražite obogaćujuće iskustvo studiranja u inostranstvu. Ovo ste vi? Onda Kina treba da bude na vrhu vaše liste! Sa svojom mešavinom akademske izvrsnosti, kulturne raznolikosti i globalnih mogućnosti, studiranje u Kini nudi jedinstveno i korisno putovanje za međunarodne studente.

Kao internacionalni student, studiranje u ovoj državi nudi mnoštvo prednosti pored onoga što smo spomenuli. Kineska ekonomija je u procvatu i kao takva pruža napredno okruženje za stažiranje i mogućnosti za zapošljavanje, omogućavajući studentima da steknu praktično iskustvo i poboljšaju svoj CV za buduću karijeru. Fokus ove zemlje je na inovacije i preduzetništvo, što stvara atmosferu kreativnosti i podstiče učenike da razmišljaju „out of the box“.

Pored toga, bogata istorija — nalik onoj koju nude druge istočne zemlje kao studije u Japanu — i kulturna raznolikost Kine nude jedinstvenu priliku za lični rast, terajući na dublje razumevanje globalne dinamike i međukulturalne komunikacije. Okruženje podrške i dobrodošlice za međunarodne studente — zajedno sa mogućnošću istraživanja pejzaža koji oduzimaju dah i svetski poznatih znamenitosti — osigurava nezaboravno i ispunjavajuće iskustvo studiranja u inostranstvu. Studiranjem u Kini, studenti proširuju svoje vidike, razvijaju globalnu mrežu i neguju veštine koje se sve više cene u današnjem međusobno povezanom svetu.

Troškovi školarina u Kini – Studiranje u Kini

Sturianje u Kini vam zvuči privlačno? Onda se možda se pitate koliko sve to košta. Kada sastavljate budžet, vodite računa da uzmete u obzir troškove školarine, smeštaja, prevoza i hrane, kao i druge razne troškove kao što su telefonski računi i osiguranje. Tradicionalni kineski univerziteti nekada nude programe sa veoma niskim školarinama, ali ti programi obično zahtevaju poznavanje kineskog jezika.

Prosečne školarine na kineskim državnim univerzitetima kreću se između 2.500 i 10.000 USD po akademskoj godini. Takođe možete pronaći nekoliko programa bez školarine. Obično ih nude univerziteti iz drugih zemalja (npr. UK, Nemačka, Danska), koji imaju kampuse u Kini. Privatni univerziteti obično imaju višu školarinu. Dok većina kurseva košta ispod 30.000 USD godišnje, za neke MBA programe možete platiti preko 40.000 USD godišnje.

Troškovi mogu biti i veći u privatnim institucijama iz drugih zemalja. Na primer, Njujorški univerzitet (NIU) Šangaj, osnovan u saradnji sa East China Normal University of Shanghai, ima školarinu od preko 50.000 USD godišnje.

Studiranje u Kini
Studiranje u Kini

Troškovi života u Kini

Studiranje u Kini zvuči nemoguće skupo u odnosu na Evropu, ali istina je drugačija. Prosečni troškovi života u kineskom gradu kao što je Peking — jedan od najskupljih gradova — zahtevaju i veći budžet pa će vam shodno biti potrebno između 1.000 i 1.200 USD mesečno da pokrijete svoje troškove. Sa njim zajedno na listi skupih gradova Kine su Šangaj i Šenžen, gde ćete trošiti između 850 i 1.200 USD mesečno. U svim ostalim kineskim gradovima mogli biste se snaći sa 600 – 1.000 USD mesečno. Ova suma može uključivati i smeštaj ako živite u stambenoj zgradi.

Iako su Šangaj i Peking poznati širom sveta kao neki od najskupljih gradova za život, čak i u ovim metropolitanskim gradovima možete pronaći nekoliko pristupačnih opcija za stanovanje. Cene su još niže u mestima kao što su Tianjin, Jiangsu ili Sechuan. Najčešće opcije za smeštaj u Kini su:

  • Studentski domovi – cene se kreću između 150 i 400 USD mesečno,
  • Iznajmljivanje stana – očekujte da ćete platiti između 300 i 1.000 USD mesečno za jednosobni stan (u zavisnosti od grada, lokacije stana i uključenih sadržaja),
  • Život sa kineskom porodicom – između 350 i 550 USD mesečno.

Studentska viza — Studiranje u Kini

Studiranje u Kini ne dolazi bez potrebne vize. Postoje dve vrste kineskih studentskih viza za koje se možete prijaviti, u zavisnosti od trajanja vašeg obrazovnog programa. Tipovi studentskih viza uključuju X1 i X2. X1 viza je za studente koji studiraju duže od šest meseci u Kini. Ova viza se često koristi za diplomske, master i doktorske studije jer ovi programi traju duže od 180 dana. Sa vizom X1 možete ostati u Kini do pet godina i dozvoljeno vam je da putujete širom Kine. X2 viza je za kratkoročne studente koji će studirati u Kini manje od šest meseci. Od vas se traži da se prijavite za programe koji su kraći od 180 dana. Štaviše, ako treba da produžite svoj boravak u Kini, možete podneti zahtev za produženje mesec dana pre isteka vaše vize. Međutim, zapamtite da morate imati prave razloge da produžite svoj boravak.

Aplikacija

Studiranje u Kini nudi različite mogućnosti za posao, lični rast kroz međukulturna iskustva i priliku da istražujete pejzaže koji oduzimaju dah. Ako želiš da provedeš nezaborvno studentsko iskustvo upravo ovde, javi nam se na [email protected] i zakaži svoje početne konsultacije već danas.