Studiranje u Japanu

JAPAN

ZAŠTO STUDIRATI U JAPANU

Studiranje u Japanu je jedinstveno iskustvo koje ne može da se pronađe svuda. Japan je poznat po svom odličnom obrazovnom sistemu. Jedna je od zemalja OECD-a sa najvisim procentom pismenosti, najboljim rezultatima iz matematike i prirodnih nauka. Sa prosečnim rezultatom učenika od 529, što je znatno iznad proseka OECD-a koji iznosi 486. 94,6% odraslih Japanaca starosti 25-64 godine ima završeno više srednje obrazovanje, što je više od proseka OECD-a od 78%.

Japan nastavlja sa dobrim rezultatima i kada je u pitanju zapošljavanje! Treći je na listi po pitanju svetske ekonomije, i dom je mnogih poznatih multinacionalnih kompanija u tehnološkom, automobilskom i proizvodnom sektoru. Na mnogim japanskim univerzitetima, međunarodni studenti plaćaju iste naknade kao i japanski domaći studenti. Ovo pomaže da Japan postane pristupačnija destinacija od mnogih drugih zemalja G7.

Studiranje u Japanu
Studiranje u Japanu

Studiranje u Japanu – opšte informacije

Srudiranje u Japanu postaje popularnije iz godine u godinu. Više od 300.000 međunarodnih studenata tokom godina izabralo je Japan do sada za svoju studijsku destinaciju, iz više razloga. Bez obzira koji smer želite da studirate, dobićete iskustvo života u trećoj svetskoj ekonomiji, pošto je Japan velika finansijska sila.

Pre svega, japanski univerziteti imaju odličnu reputaciju i objekte. Njihov globalni ugled u smislu inovacija i istraživanja ogleda se u činjenici da je skoro 40 njihovih institucija rangirano među 200 najboljih univerziteta na svetu. Drugo, Japan je rangiran na prvom mestu među 10 najboljih mesta za studiranje u inostranstvu u Aziji po doživljaju nove kulture.

Ali zašto studirati u Japanu, a ne u nekoj drugoj azijskoj zemlji? Ako odlučite da ovde studirate, dobićete priliku da birate između 783 univerziteta (daigaku) i nižih koledža (tanki daigaku). I univerziteti i niži koledži pružaju četvorogodišnju obuku koja vodi do diplome, dok neki nude šestogodišnje programe za profesionalnu diplomu. Samo univerziteti i niži koledži se smatraju visokoškolskim ustanovama u Japanu.

Troškovi školarina u Japanu – Studiranje u Japanu

Studiranje u Japanu je u poređenju sa drugim popularnim destinacijama kao što su SAD ili Ujedinjeno Kraljevstvo prilično razuman izbor. Kada su u pitanju cene studija za međunarodne studente koji se prijavljuju za diplome, master i doktorske studije. Za osnovne studije, školarina u Japanu varira oko 20-23.000 USD, za master oko 12.000 USD. Pored toga, imajte na umu da uz svaku univerzitetsku prijavu ide i taksa za prijavu. Ona se razlikuje u zavisnosti od programa i univerziteta. Osnovne, magistarske i doktorske studije medicine i farmacije koštaju mnogo više, jer je period studiranja znatno duži.

Dodatni trošak za svakog međunarodnog studenta koji studira u Japanu je apliciranje za Nacionalno zdravstveno osiguranje (NHI). Nacionalno zdravstveno osiguranje je neophodno jer smanjuje medicinske troškove u slučaju povrede. Možete se prijaviti za osiguranje u najbližoj lokalnoj opštinskoj kancelariji u Japanu nakon što dobijete vizu/boravišnu dozvolu.

Studiranje u Japanu
Studiranje u Japanu

Troškovi života u Japanu

Jedan od glavnih razloga za studiranje u Japanu je bezbedno okruženje, jer se Japan smatra jednom od najbezbednijih zemalja na svetu, sa značajno niskom stopom kriminala. Gradovi u Japanu koji studenti najviše vole su Tokio, Osaka, Kjoto, Fukuoka, Saporo ili Jokohama. Kao međunarodni student u Japanu koji želi da smanji svoje troškove života, odlična opcija je da živite u studentskom domu.

Prosečna mesečna kirija za jednosoban stan je oko 50-70.000 japanskih jena (oko 450-650 USD), i uvek zavisi od toga da li odlučite da živite u centru grada ili ne. Veći stanovi koštaju mnogo više, i imajte na umu da komunalije kao što su gas, struja, internet i voda nisu uključene u kiriju.

Neke prosečne cene u Japanu su 900.00¥ po obroku, 404.00¥ za kafu, 1,800.00¥ za karte u bioskopu i 10,000.00¥ mesečno za gradski prevoz.

Rad tokom studija u Japanu

Studiranje u Japanu i posao nisu nemoguća kombinacija! Kao student možete raditi do 28 sati nedeljno. Ovo je kombinacija svih mesta na kojima radite, tako da ako na primer radite dva posla, na svakom možete da radite po 14 sati. Ako napustite školu, pošto se više nećete baviti aktivnostima vezanim za studije, vaša radna dozvola više neće biti važeća.

U početku, studentska viza ne dozvoljava rad u Japanu. Neophodno je podneti zahtev za „dozvolu za bavljenje aktivnostima koje nisu dozvoljene u prethodnom statusu boravka“, ili skraćeno za radnu dozvolu. Kada vam odobre radnu dozvolu, staviće crni pečat na donjem delu poleđine vaše zairyu, iliti dozvole o boravku u Japanu. Takođe će vam staviti nalepnicu u pasoš!

Studentska viza — Studiranje u Japanu

Japan ima opšti sporazum o izuzeću od viza sa više od 50 zemalja širom sveta. Spisak možete pogledati na stranici Ministarstva spoljnih poslova Japana. Ako ste državljanin jedne od ovih zemalja i treba da posetite Japan na kratak vremenski period, dozvoljeno vam je da ostanete bez viza u periodu od 90 dana.

Međutim, svim međunarodnim studentima je potrebna japanska studentska viza tokom svog studijskog boravka u zemlji. Da biste dobili studentsku vizu, univerzitet na koji ste primljeni treba da bude vaš sponzor. Imajte na umu da vam nije dozvoljeno da radite tokom studija osim ako dobijete dozvolu od univerziteta ili imigracione kancelarije i ako vam je dozvoljeno da radite možete raditi samo određeni broj sati nedeljno, kao što smo napisalu u prethodnom pasusu.

Aplikacija

Studiranje u Japanu će vam doneti isksutva iz kulture totalno drugačije od vaše, i pored izuzetnog obrazovanja steći ćete veštine koje će vam sigurno biti korisne u daljoj karijeri. Ako želiš da provedeš nezaborvno studentsko iskustvo upravo ovde, javi nam se na [email protected] i zakaži svoje početne konsultacije već danas.

Univerziteti - Studiranje u Japanu