Studiranje u Danskoj

DANSKA

O Danskoj

Studiranje u Danskoj znači živeti u zemlji sa starosvetskim nordijskim šarmom koji se susreće sa društvom koje uvek razmišlja o budućnosti. Ova država se redovno rangira na listama najprikladnijih, najsigurnijih i najsrećnijih mesta na zemlji zahvaljujući visokom kvalitetu života i prihodu po glavi stanovnika, kao i svom naprednom obrazovanju, zdravstvenu zaštitu i građanske slobode. Sticanje obrazovanja u Danskoj stavlja vas u centar ove društveno razvijene utopije.

Danska se stalno nalazi na listi 10 najboljih zemalja u Evropi za studiranje u inostranstvu, posebno kada su u pitanju mogućnosti ličnog razvoja i pristup kvalitetnijoj nastavi!

Studiranje u Danskoj
Studiranje u Danskoj

Studiranje u Danskoj – opšte informacije

Studiranje u Danskoj podrazumeva studirati sa preko 34.000 međunarodnih studenata koji uživaju u plenu društva zasnovanog na „hygge„. Ovaj duh inkluzivnosti i egalitarizma, zajedno sa visokokvalitetnim programima, čine obrazovanje u Danskoj privlačnom perspektivom za studente iz EU i van EU.

Univerziteti u Danskoj su poznati po svom uspešnom okruženju za učenje i visokom standardu obrazovanja. Stil podučavanja i učenja na danskim univerzitetima napravljene su na principu problemskih metodama učenja koje podstiču studente da pronađu sopstvena rešenja i postanu inovativni mislioci.

Zašto da studirate u Danskoj:

 • Visokokvalitetno obrazovanje
 • Školarine i stipendije
 • Prijateljsko životno okruženje
 • Sigurna i najsrećnija destinacija
 • Viza za supružnika i decu
 • Dodatne pogodnosti
 • Visok životni standard

Troškovi školarina u Danskoj – Studiranje u Danskoj

Studiranje u Danskoj nije tako skup kao što mislite. Školarine u Danskoj variraju od nivoa i trajanja obrazovanja, a najjeftinija diploma u Danskoj kreće se od 6000 EUR godišnje, što je relativno pristupačno u poređenju sa ostalim evropskim zemljama. Neki univerziteti ili koledži takođe nude stipendije studentima na osnovu akademskog uspeha jer traže vrhunske studente koji takođe mogu doprineti standardu njihovog nivoa obrazovanja.

Međunarodni studenti se takođe mogu prijaviti za Erasmus Mundus program stipendija u okviru kojeg sve troškove finansira Evropska unija za studente iz EU i van EU. Ova stipendija je dostupna za master ili doktorski nivo studija. Studenti sa dobrim znanjem engleskog jezika i odličnim akademskim iskustvom mogu se prijaviti za ove stipendije.

Erazmus nudi stipendije sa punim radnim vremenom uključujući mesečnu naknadu, troškove učešća, putne troškove i troškove osiguranja studenata.

Studiranje u Danskoj
Studiranje u Danskoj

Troškovi života u Danskoj

Studiranje u Danskoj uz sebe nosi generalno visoke troškove života. Život u Kopenhagenu može koštati između 1.280 i 1.800 evra mesečno, dok je preporučeni mesečni budžet za manje gradove kao što je Olborg u proseku oko 1.000 evra mesečno. Međutim, vredi zapamtiti da danski univerziteti ne naplaćuju školarinu studentima iz EU/EEA i Švajcarske, tako da ovde značajno uštedite na troškovima.

Većina studenata u Danskoj živi u studentskim domovima van kampusa, jer je obično vrlo lako doći do centara danskih gradova. Ako vam se ideja studentskih domova ne sviđa, onda možete izabrati da iznajmite sobu od nezavisnog stanodavca ili preko agenta za nekretnine.

Rad tokom studija u Danskoj

Studiranje u Danskoj i part-time poslovi idu zajedno — za studente u Danskoj je vrlo uobičajeno da rade tokom studija. Neki studenti čak imaju posao koji je relevantan za njihovo studiranje. Kao međunarodni student, imaćete priliku da radite dok živite ovde i da tražite posao sa punim radnim vremenom kada završite studije. Uzimanje part-time posla pored studija je savršena prilika da naučite mnogo više o danskoj kulturi i da upoznate druge ljude.

Kao međunarodni student koji pohađa program visokog obrazovanja, dozvoljeno vam je da radite 37 sati sedmično (državljani EU i nordijskih zemalja) ili 20 sati sedmično (ostali strani državljani), kao i puno radno vrijeme tokom juna, jula i avgusta. Vaša radna dozvola se dobija kada podnesete zahtev za potvrdu/dozvolu boravka. Ako ste nordijski državljanin, možete raditi bez dozvole.

Studentska viza — Studiranje u Danskoj

Svima — osim državljana EU, EEA ili Švajcarske — potrebna je viza ako žele da studiraju u Danskoj duže od tri meseca. Morate se prijaviti za dansku vizu za studije do šest meseci pre početka kurseva u danskoj ambasadi ili konzulatu u inostranstvu. Sličan princip apliciranja prati se i za vizu za Norvešku, o kojoj smo pisali na našem blogu.

Koji su uslovi za studentsku vizu u Danskoj? Evo ih:

 • Morate biti primljeni na program visokog obrazovanja (univerzitet),
 • Poznavanje jezika (engleski ili danski),
 • Vaša obrazovna institucija i program moraju biti odobreni,
 • Morate biti u mogućnosti da se finansijski izdržavate (6.397 DKK mesečno, priblično 860€)

Aplikacija

Studiranje u Danskoj znači biti u državi sa visokim kvalitetom obrazovnog sistema i diplomom koja je svetski prinzata. Ako želiš da provedeš nezaborvno studentsko iskustvo upravo ovde, javi nam se na [email protected] i zakaži svoje početne konsultacije već danas.

Univerziteti - Studiranje u Danskoj