Studiranje u Češkoj

Češka

Studiranje u Češkoj
Studiranje u Češkoj

ZAŠTO STUDIJE U ČEŠKOJ?

Studiranje u Češkoj je super iskustvo po onome što čuejmo od naših klijenata. Češki univerziteti nude dugogodišnju reputaciju, jedinstvenu koncepciju i zanimljive specijalizacije. Studenti mogu da dođu u kratku studijsku posetu ili da završe studije iz širokog spektra tradicionalnih, ali i novih disciplina. Osiguranje kvaliteta različitih aktivnosti visokoškolskih ustanova spada u glavne prioritete Ministarstva prosvete, omladine i sporta.

Preko 45.000 stranih studenata studira na češkim institucijama visokog obrazovanja. Studiranje u Češkoj stavlja vas u sredinu Evrope i pruža vam veliku šansu da putujete po celom kontinentu.

Osnove češkog visokog obrazovanja datiraju unazad šest stotina godina. Godine 1348. car Karlo IV osnovao je u Pragu univerzitet koji je postao najstarija akademska institucija u srednjoj Evropi. Sada se zove Karlon Univerzitet.  Osnovne studije traju 3 do 4 godine i čine prvi nivo visokog obrazovanja. Studijski program mora biti završen završnim državnim ispitom, koji obično uključuje izlaganje i odbranu teze.

Uspešni diplomci mogu da uđu na tržište rada ili da nastave studije na sledećim master programima u srodnim oblastima. Master studije studenti mogu ili da nastave iz bachelor programa kao naknadni master programi (1 do 3 godine), ili mogu biti puni programi (4 do 6 godina). Programi se fokusiraju na sticanje i primenu teorijskog znanja i na razvoj kreativnosti i talenta. Diplomci master programa moraju da polažu završni državni ispit i javno izlože i odbrane tezu. Studije medicine, veterine i higijene završavaju se  zahtevnim državnim ispitivanjem, uključujući izlaganje i odbranu teze.

KOLIKO KOŠTA STUDIRANJE U ČEŠKOJ?

Ako biste želeli da studirate na češkom jeziku onda je visoko obrazovanje u javnim i državnim institucijama za vas besplatno! Po zakonu, visoko obrazovanje u javnim i državnim institucijama je besplatno za građane svih nacionalnosti. 

Međutim, školarine postoje ukoliko su ti programi na engleskom jeziku. Školarine takvih programa na državnim institucijama variraju od 1500-6000€. Privatne institucije visokog obrazovanja mogu same odrediti svoje naknade kao na primer naš University of New York gde su školarine od 6-8000€ osnovne studije ili 10-12000€ Master programi.

Vlada Češke Republike godišnje nudi stipendije u okviru svog Programa pomoći za inostrani razvoj. Ove takozvane vladine stipendije podržavaju studente iz zemalja u razvoju koji bi želeli da studiraju na državnim univerzitetima u Češkoj.

Češka pruža stipendije za studije na češkom jeziku (na master programima) i na engleskom jeziku (na  master i doktorskim studijskim programima). Stipendije za studije na češkom jeziku dodeljuju se uzimajući u obzir listu preporučenih oblasti studija, ažuriranu u skladu sa potrebama određenih zemalja, kao i s obzirom na tekuće projekte razvojne saradnje.

Podnosioci zahteva takođe mogu dobiti sredstva za jednogodišnji jezički pripremni kurs. Stipendije za studijske programe na engleskom jeziku dodeljuju se samo na odabranim studijskim programima. 

Studiranje u Češkoj
Studiranje u Češkoj
Studiranje u Češkoj
Studiranje u Češkoj
Studiranje u Pragu
Studiranje u Češkoj
Studiranje u Češkoj

VIZE ZA STUDIRANJE U ČEŠKOJ

Studenti iz zemalja van EU moraju se obratiti lokalnoj češkoj ambasadi ili konzulatu i prijaviti se za studentsku vizu.Za Crnu Goru i Srbiju taj konzulat se nalazi u Beogradu. Imajte na umu da čitav postupak zahteva malo veću birokratiju i može trajati do 60 dana, pa je preporučljivo da se za vizu prijavite znatno ranije. Propisi za dobijanje viza s vremena na vreme se menjaju, tako da ovde navedene podatke treba smatrati samo smernicama.

Uvek treba da se obratite lokalnoj češkoj ambasadi ili konzulatu ili da posetite veb stranicu Ministarstva unutrašnjih poslova Češke da biste pronašli najnovije informacije u vezi sa zahtevima za vizu, osim ukoliko niste naš klijent gde to sve mi proveravamo za vas.

Postoje kratkoročne vize (za boravak do 90 dana) i dugoročne vize (za boravak duži od 90 dana).
Studenti koji stižu na period duži od godinu dana treba da podnesu zahtev za dozvolu boravka na duže vreme u svrhu studiranja.

Sledeći dokumenti su uglavnom potrebni za dobijanje studentske vize ili boravišne dozvole:

  • Prijavni formular
  • Pismo o prijemu na studije
  • Važeći pasoš i fotografije pasoša
  • Dokaz o finansijskim sredstvima za boravak (npr. u obliku izvoda sa bankovnog računa ili potvrde da ste korisnik bespovratne pomoći obično do 5000€)
  • Potvrda zagarantovanog smeštaja
  • Važeće međunarodno zdravstveno osiguranje – mora da bude češko i mora do 60.000€ da bude osiguravajuća suma
  • Izvod iz Registra kaznenih evidencija
  • Imajte na umu da neki dokumenti (npr. Izvod iz Registra kaznenih evidencija) prevodilac mora da prevede na češki jezik sa službenim gumenim pečatom.
  • Svedočanstva, diplome, transkripte sa fakulteta sve mora da ima kopiju, mora da bude prevedeno na češki jezik kod sudskog tumača i mora da bude notarizovano 

I dugoročne vize i dozvole boravka izdaju se kada se očekuje da boravak na teritoriji Češke bude duži od 3 meseca. Generalno, dugoročna viza je prvenstveno namenjena osobama koje očekuju da ostanu u Češkoj nekoliko meseci – na primer, studijski program koji traje nekoliko meseci itd. Dozvola za dugoročni boravak prvenstveno je namenjena osobama koje očekuju duži boravak u Češkoj – na primer, studie na univerzitetskom programu, zaposlenje itd. Više možete pročitati na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova.

ŽIVOT U ČEŠKOJ TOKOM I NAKON STUDIJA

Većina univerziteta u Češkoj nudi studentima mogućnost smeštaja u studentske domove. Jednokrevetne sobe su retke, tako da ćete sobu verovatno deliti sa cimerom. Smeštaj je obično apartmanskog tipa, sastoji se od dve dvokrevetne sobe sa zajedničkom  kuhinjom, tušem i toaletom. Sobe su obično opremljene svim osnovnim predmetima (krevet, radni sto, stolica i police). Kuhinje su opremljene šporetom, frižiderom, i osnovnim kuhinjskim nameštajem. Nabavka ostalog nameštaja i pogodnosti poput zavesa, tepiha, ćebadi, jastuka, opreme za čišćenje, posuđa, kotlova za vodu, tostera itd. je na vama.

Studiranje u Češkoj

Cene se razlikuju, ali prosečna mesečna cena je oko 120 EUR mesečno u sobi sa cimerima (obično dve osobe žive u jednoj sobi). Život u studentskom domu je odličan način da upoznate druge ljude i podelite svoje iskustvo, jer ćete upoznati mnogo studenata iz različitih sredina.

Studenti takođe mogu pronaći svoj privatni smeštaj ili sobu u zajedničkom stanu ili stan. Uobičajeno je da međunarodni studenti dele veće stanove, posebno u centru grada. Nakon što se smestite i snađete, ovo bi mogla biti idealna opcija za vas. Prednost vlastitog stanovanja je mogućnost izbora stanara i okoline.

Cene zavise od veličine, lokacije i opreme stana. Zakupnina je oko 500-800 EUR mesečno za stan sa 2-3 spavaće sobe. Soba u privatnom stanu koštaće približno 250 EUR mesečno. Budite spremni da platite i depozit. Vratiće vam ga po odlasku, pod uslovom da je smeštaj u prihvatljivom stanju.

Privatne sobe ili stanovi mogu se naći putem oglasa, veb stranica ili agencija za nekretnine. Ne zaboravite da pogledate i oglasne table u zgradi univerziteta. Takođe možete da proverite sledeće veb stranice za pretragu privatnih stanova:

Ekpats.cz

Flatio.cz

Stranci.cz

Forstudents.cz

Spolubidlici.cz

Srealiti.cz

Student-room-flat.com

POSAO

Mnogi studenti rade i uče istovremeno. Imati honorarni posao ili letnji posao vrlo je uobičajna pojava u Češkoj. Postoje takve mogućnosti i za međunarodne studente, samo budite spremni da ponuda posla može biti ograničena jer većina poslova zahteva tečno znanje češkog jezika. Međutim, mnoge međunarodne kompanije posluju u velikim gradovima, a vaša sposobnost razumevanja različitih jezika može biti plus.

ako ste državljanin treće zemlje (tj. niste državljanin EU / EAA ili Švajcarske), možete da radite dok studirate, ali imajte na umu da boravite u Češkoj na osnovu vize za studiranje, stoga plaćeni rad ne može biti vaše primarno zanimanje tokom boravka. Vaš rad ne bi trebalo da utiče na vaše studije.

Studentima iz NONEU zemalja koji studiraju u Češkoj na programima akreditovanim od Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta nije potrebna dozvola za zapošljavanje. Poslodavac je dužan samo da obavesti nadležnu regionalnu kancelariju Javne službe za zapošljavanje o početku vašeg rada.

Studenti iz NONEU zemalja koji dolaze samo radi programa razmene studenata ili oblika učenja na daljinu mogu da rade i bez dozvole za zaposlenje, ali samo ako imaju do 26 godina i njihovo obavljanje posla ne prelazi 7 uzastopnih kalendara dana ili ukupno 30 dana u kalendarskoj godini.

Dodatno

U svim ostalim slučajevima, državljani koji ne dolaze iz zemalja EU / EEA ili Švajcarske mogu biti zaposleni u Češkoj ako su dobili dozvolu za zaposlenje i boravišnu dozvolu ili karticu zaposlenog ili plavu kartu (obe kartice kombinuju i radnu dozvolu i boravišnu dozvolu u jednom dokumentu). Lokalni zavod za zapošljavanje uvek će biti relevantna kontakt tačka za izdavanje dozvole za zapošljavanje.

Ovde je opisan postupak podnošenja zahteva za takvu dozvolu. Dozvola za rad se izdaje na određeno vreme, najviše dve godine; stranac može čak i više puta da se prijavi za dozvolu za zaposlenje. Imajte na umu da je radna dozvola važeća samo pod uslovom da su u odluci navedeni sledeće informacije: poslodavac, vrsta posla koji ćete obavljati i lokacija na kojoj će se vaš rad odvijati.

Ako ste državljanin NONEU, univerzitetsko obrazovanje ste stekli u Češkoj, već ste završili studije i želite da ostanete u Češkoj radi rada, morate da se prijavite za karticu zaposlenog. Strani državljani koji su fakultetsko obrazovanje stekli u Češkoj imaju slobodan pristup tržištu rada. U ovom slučaju, kartica zaposlenog služi samo kao dozvola za dugoročni boravak gde je navedena svrha boravka stranog državljanina (duža od 3 meseca) zaposlenje. Za više informacija pogledajte portal Ministarstva za rad.

Pogledajte jedan od naših najpopularnijih univerziteta u Pragu.

Univerziteti - Studiranje u Češkoj