Studiranje u Norveškoj

NORVEŠKA

Zašto studije u Norveškoj?

Studiranje u Norveškoj nudi razne neke druge pogodnosti. U prethodnom periodu pomenuli smo mnogobrojne države koje su se prema dosadašnjem iskustvu pokazale kao zaista aktuelne i najčešće posećivane od strane internacionalih studenata. Ovom prilikom vam pišemo o jednoj totalno drugačijoj destinaciji, za koju smo sigurni da će pronaći put do vas ili vas u najmanju ruku zaintrigirati da makar zamislite kako bi bilo provesti određeni period života baš ovde. 

Zemlja sa nešto više od 5 miliona stanovnika, jedna od tri skandinavske zemlje i još važnije – vaša nova idealna destinacija za studiranje – Norveška! Norveška se nalazi u severnoj Evropi, sa istočne strane se graniči sa Švedskom, Finskom i Rusijom, a sa zapadne strane ima široku obalu okrenutu ka severnom Atlanskom okeanu. Za sve one koje radije biraju duge, hladne i snežne zime, nasuprot letu i neizmerno visokim temperaturama, Norveška predstavlja zaista fantastičnu destinaciju!

Ako se i dalje pitate zašto Norveška, sledeće vrednosti su vaš odgovor – inovacija, savremenost, odvažnost!

Poslednjih godina, Norveška je rangirana kao najbolja zemlja za život prema izveštaju Ujedinjenih nacija. Ovo rangiranje se zasniva na jako kvalitetnom sistemu obrazovanja, faktorima kao što su ljudska prava i kulturne slobode, ali i najmanja stopa kriminala na svetu !

Glavni grad Norveške je Oslo, naseljava ga nešto više od 620.000 građana, osim toga, neki od većih gradova su Bergen, Stavanger, Trondheim i Tromsø. 

Studiranje u Norveškoj
Studiranje u Norveškoj

Koliko košta studiranje u Norveškoj?

Kada govorimo o obrazovnom sistemu, ono što zaista izdvaja Norvešku i školovanje u ovoj zemlji su jako pristupačne cene školarina, ili u većini slučajeva besplatne studije.

!!!!Uvodeći značajne promene u svoj obrazovni sistem, Norveška više neće ponosno stajati kao jedna od retkih zemalja u Evropi sa besplatnim obrazovanjem za sve. Odluka je doneta u Norveškom parlamentu i podrazumeva UKIDANJE BESPLATNIH STUDIJA za studente van Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske!!!

Link ka saopštenju Norveškog nacionalnog udruženja studenata (NSO)

Obrazovne institucije u Norveškoj se ističu svojim kvalitetom, pa svake godine privlače sve veći broj studenata širom svijeta. Ova država zaista prednjači u oblastima koji se tiču pomorstva, rudarsko-geološki smer, IT, pa ovim putem ohrabrujemo sve vas malo odvažnije za studije u ovoj državi. 

Sistem školovanja je prilagođen internacionalim studentima, pa se osim fakultetskih obaveza, organizuju i mnogobrojne manifestacije sa ciljem boljeg integrisanja. Osnovne studije u Noverškoj su uglavnom na norveškom jeziku, pa je u tom slučaju neophodno znanje istog, a master programi su više prilagođeni i odvijaju se na engleskom jeziku. 

Neki od najboljih univerziteta u Norveškoj su:

Bergen School of Architecture

BI Norwegian Business School

University of Oslo

University of Stavanger

University of Bergen

Western Norway University of Applied Sciences

University of Tromsø

Norveška
Norveška

Viza za studiranje u Norveškoj

Studentima koji planiraju da ostanu duže od 3 meseca u Norveškoj biće potrebna studentska boravišna dozvola. Vize se izdaju samo na period od 90 dana i neće podrazumevati boravak u državi nakon isteka ovog perioda. Viza se zapravo radi online i ne dobijate nikakvu nalepnicu u pasošu, već samo papir da vam je viza odobrena. Nakon ulaska u Norvešku odmah sa tim papirom idete da vadite vašu boravišnu dozvolu.

Sama aplikacija za boravišnu dozvolu potražuje određenu dokumentaciju, a ona razlikuje od države iz koje dolazite. Savetujemo da pre nego što počnete proces prikupljanja svih neophodnih papira, obavezno proverite na sajtu šta je sve potrebno. Ili se nama javite za ovu uslugu specifično.

Svaka prijava za boravišnu dozvolu ima administrativnu taksu, a iznos naknade može varirati od zemlje iz koje dolazite. Prilikom aplikacije neophodno je dokazati finansijsko stanje u iznosu od najmanje 12,000 € godišnje, kako bi država bila sigurna da možete imati lagodan život prilikom studiranja. Ova vrsta potvrde se obnavalja u zavisnosti od trajanja samih studija. Ako ste primljeni na univerzitetu gde se školarina ipak naplaćujete, takođe je neophodan dokaz da to zaista i možete finansirati. Obično, pravilo je da se zahtijevani iznos uplati na bankovni račun u Norveškoj. Aplikaciona taksa za vizu iznosi  467.40€. 

Studiranje u Norveškoj
Studiranje u Norveškoj

Život u Norveškoj tokom i nakon studija

Osim kvalitetne edukacije, Norveška je destinacija koja je pogodna za sve vas koji sebe smatrate odvažnim i drugačijim. Poseduje zaista prelepu prirodu i budi u svakom avanturistički osećaj, a osim toga, postoji mogućnost rekreacije različitim sportovima koji će vas iznova oduševljavati. 

Takođe, studentima je omogućen i rad u visini od 20h na nedeljnom nivou, a u periodu praznika dozvoljen je i rad u punom vremenskom intervalu. Univerziteti imaju odličnu saradnju sa kompanijama, pa je mogućnost za pronalazak posla jako velika. Dobra vest je i da internacionalni studenti mogu ostati u Norveškoj godinu dana, nakon završetka studija, kako bi pronašli posao.

Osim što radite na sigurnom i atraktivnom tržištu rada sa niskom stopom nezaposlenosti, dobijate i druge benefite kao što su osiguranje na poslu, plaćeno bolovanje i izuzetno visoku platu. Norvežani se jako ponose svojom inovativnošću kada se govori o segmentu poslovanja, a ujedno predstavljaju konkurenciju ostalim zemljama sveta. Upravo tome i svjedoči 10. mesto Norveške od 180 mogućih na svetskoj listi “Ease of Doing Business ranking”.

Život u Norveškoj
Život u Norveškoj